2016/03/04

Amikor a nagymama inspirál. Interjú Csorba Orsolyával, a Filemon's cream bloggerével.

(eredeti fotó: Mátyás Ildikó)

Csorba Orsolya a Filemon’s cream bloggere, 30 éves, Ráckevén él. Végzettségét tekintve szociológus, de eredeti hivatását sosem gyakorolta, az utóbbi időben a szépségápolás és főzés területén kísérletezik.

Kozmetikumai egyszerűen, gyorsan elkészíthetők, a hozzávalók többségét megtaláljuk konyhaszekrényünkben, hűtőnkben, amit pedig nem, annak beszerzéséhez segítséget kapunk. 

Orsi mesél nagymamai örökségről, a blog borostyánszemű névadójáról, boszorkánykonyhájáról, terveiről. Az interjú végén DIY tippek: receptek a tavaszi megújuláshoz.

FŐZÉS ÉS KRÉMEK

Orsi: Két szenvedélyem van, az egyik a főzés, a másik a kozmetikumok. Nem tudom, melyik volt előbb. Apukám szakács, anyukám pedig középiskolában szakács szakoktató. Úgyhogy ebbe születtem bele. A kozmetikumok pedig a nagymamámtól jönnek, aki egy tip-top hölgy volt. Smink nélkül, rúzs nélkül soha ki nem lépett az utcára. Eszméletlen puha volt mindig a bőre, finom illata volt. Egész gyermekkoromban nagyon sokat vigyázott rám, így folyamatosan azt láttam, hogy a testápolás, szépségápolás, sminkelés fontos. Hogy ez neki honnan jött, azt nem tudom. Az ő családjában ez nem volt divat, szegény családba született. Azt mesélte, egyszerűen tini kora óta tudta, hogy egy nőnek adnia kell magára. Sok természetes szépségápolási módszert használt, gőzölés, gyógynövényes fürdők, főzetek. Én ezt láttam, így nőttem föl, nagyon sok olyan dolog van, amire ő tanított. Például, hogy nem a ruha számít, nem attól lesz valaki szép, hogy mi van rajta. Hogy a szépség az igényességen és ápoltságon múlik.

Illusztráció: SZ-ENCIA (Fotó: pixaby.com)

BLOGOLÁS

Orsi: A Filemon’s food-ot, a gasztroblogomat már régóta írom. Decemberben jött aztán az ötlet, hogy elkezdjek a krémekről is blogolni. Ennek az a háttértörténete, hogy nemrégiben a férjemmel úgy döntöttünk, Budapestről leköltözünk Ráckevére. Nekem a pesti munkám megszűnt, mert a távolság miatt nem tudtam bejárni, így tavaly novemberben munkanélküli lettem. A legtöbb kozmetikumomat régóta magam készítem el, így ekkor találtam ki, hogy elkezdek erről egy blogot írni, miért is ne oszthatnám ezt meg másokkal. Ráadásul a barátnőim is mindig kérték a recepteket, innen is jött az ötlet. Az meg hogy ilyen gyorsan ilyen sokan lettünk a facebook oldalamon, az meglepett.


NÉVVÁLASZTÁS

Orsi: Filemon egy macska, egy karthauzi cica gyerekkoromból, majd néhány éve kaptam egy ugyanilyen cicát ajándékba. Nagyon szép kékesszürke, borostyánszínű szemekkel, ő Filemon. Tulajdonképpen a Filemon’s food megszületésekor ötleteltem, hogy mi legyen a blog neve, és akkor ránéztem a macskára. Majd ezt a nevet vittem át a Filemon’s cream-re is.

Orsi gasztro-blogger is (Fotó: Mátyás Ildikó)

BOSZORKÁNYKONYHA, ALAPANYAGOK

Orsi: Az alapanyagokat webshopokból szerzem be. Vannak bevált helyek, ahonnan vásárolok, ismerem a minőségüket. Minden, ami a blogra felkerül, azt magamon, a családon vagy barátokon teszteltem le. Itthon a konyhámnak van egy elkerített része, ahol a krémeket kevergetem és a könyvespolcon tartom az üvegcséket. Most egyelőre annyit rendelek, amennyi barátoknak, ismerősöknek, magamnak kell.


INSPIRÁCIÓ

Orsi: Az inspiráció sok felől jön. Úgy indult, hogy voltak kedvenc termékeim, megnéztem az összetevők listáját, utánajártam neten és kikísérleteztem  hasonló hatóanyagú krémeket. Aztán jöttek barátnőktől, családtól kérések, hogy ilyen-olyan dolgot szeretnének, meg tudom-e csinálni. Nagyon sokat keresgélek az interneten, ott is beleakadok receptekbe, amik felkeltik az érdeklődésemet, kipróbálom, módosítok rajta. Most a hialuronsavas arcszérum a kedvencem. Az olvasóim pedig leginkább a fürdőgolyókat és a feszesítő testápoló olajat szeretik. Ez utóbbit évek óta gyártom a barátnőmnek és imádja. Úgy született, hogy a sminkguru, Lisa Eldrige említette az egyik videójában, hogy a hialuronsavas krémek mennyire jók. Utánaolvastam és megnéztem a terméket, amit ajánlott. És hát, tizenvalahányezer forint. Megnéztem az összetevőket: tök egyszerű. Rengeteget olvastam az alapanyagokról, amikből ez a krém összeáll, aztán megcsináltam magamnak. Kipróbáltam és nagyon szuper. Voltak persze olyan kísérletezéseim is, amik nem annyira sikerültek. Az egyik eset bosszantó volt: egyszer monoi olajas testápoló tejjel kísérleteztem. Negyedszerre sikerült. Az emulzió készítés egy komolyabb kémiai folyamat, nem kell tőle megijedni, egyáltalán nem káros a bőrnek, de nagyon nagy precizitást igényel az elkészítése. Ez nekem negyedszerre sikerült és nagyon mérges voltam, hogy a sok alapanyag pocsékba megy. Úgyhogy ennek tanulságaként megyek most márciusban egy krémkeverő tanfolyamra, aminek az is lesz a témája, hogy hogyan készítsünk emulziókat. A másik malőr egy narancsbőr elleni csodaszer volt. Kinéztem az alapanyagokat, beletettem egy barna moszatpor nevű alapanyagot, ami konkrétan rohadt hal és tengeri alga szag töményen. Az egész szérumnak ilyen szaga lett, úgyhogy bár hatékony, de a jövőben ezt kihagyom belőle.


TERVEK


Orsi: Felmerült az igény, megkerestek páran, hogy amit feltettem blogra receptet, azt megcsinálnám-e. És hogy milyen jó lenne, ha ezeket meg lehetne valahol venni, mert jó, hogy vannak ezek a receptek, de nem mindenki áll neki otthon, hogy elkészítse. Innen jött az ötlet: szeretnék előbb-utóbb gyártásba is belekezdeni. Az a cél, hogy a Filemon’s cream-ből vállalkozás legyen. Most ennek megvalósításán dolgozom. Közben pedig idén a férjemmel építkezni is szeretnénk és itt Ráckevén van egy hatalmas kertem, ahol növényeket termesztek. Egyik végében szántóföld, másik oldalon a Duna part, egy nagyon idilli, nyugodt, természetes környezet ez. Nagyon szeretek itt élni, mindig erre vágytam.



FILEMON'S CREAM

"TETŐTŐL TALPIG"- TIPPEK

A TAVASZI MEGÚJULÁS JEGYÉBEN

(Fotó: stocksnap.io)

HAJRA

Sampon 4 hozzávalóból

ARCRA

Rántottát készíts holnap, ezúttal használd a tojást az arcod ápolására.

TESTRE


TALPRA



(Fotó: pixaby.com)



SZ-ENCIA KEDVENC:

 ÉTCSOKIS MÉREGTELENÍTŐ ARCPAKOLÁS

Keverj össze 1-1 evőkanál mézet és sűrű tejszínt egy negyed tábla étcsokoládéval (a legjobb a min. 90%-os csokitartalmú). Melegítsd addig a keveréket, amíg a csoki és a méz felolvad. Ha kézmelegre hűlt, kend fel az arcodra a maszkot. 15 percig hagyd hatni, majd öblítsd le. (Recept: innen)




___________________________


INGYENES. INFORMATÍV. INSPIRÁLÓ.
Sűrűek a napjaid, de semmiről sem szeretnél lemaradni?

Iratkozz fel a minden második pénteken megjelenő ingyenes SZ-ENCIA HÍRLEVÉLRE
amelyben értesítelek az utóbbi napok bejegyzéseiről 
és kapsz egy adag inspiráló ráadást, amit a blogon nem találsz meg.


JÖVŐ HÉTEN NYEREMÉNYJÁTÉK AZ SZ-ENCIÁN!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése