Nagy ívben elkerülöd a konyhát? Annyi dolgod van, hogy mire elérnél a konyhaajtóig már se erőd, se kedved a főzéshez? Unod, hogy mindig ugyanazokat készíted ugyanúgy? Következik 10 egyszerű tipp, ami kihúz a konyhai monotóniából vagy a főzésundor gödréből.
#1 Főznél valamit? Először készülj rá! Takarítsd le a konyhapultot, mosogasd el az előző étkezésről otthagyott eszközöket. Ha megvagy, tegyél a konyhapultra biztonságos helyre egy nagy gyertyát és gyújtsd meg. Segít belassítani és a főzésre koncentrálni, vacsorakészítéskor kifejezetten meghitt légkört teremt: csak te és a fakanál. Kezdődhet az alkotás!
![]() |
Fotó: SZ-ENCIA |
#2 Kész az ebéd, elégedetten elzárod a tűzhelyen a lángot és körbenézel: ragacsos lábas- és serpenyőhegyek, szétfröcsögött olaj mindenfelé, hagymadarabkák a pulton, zöldségforgácsok a padlón, a mosogatóból tányér-mount-everest emelkedik az ég felé. Ismerős tájkép? Mikor befejezed az evést, kezdheted a romeltakarítást.
Helyette: Főzz tisztábban, azaz tartsd fenn a rendet főzés
közben. Próbáld ki, hogy a legközelebbi 2-3 alkalommal, mikor főzöl, nem
annyira az ételre, mind inkább a főzés közbeni rendrakásra fókuszálsz, így
később már automatikus lesz, hogy menet közben könnyíted meg a saját dolgod.
Míg pirul a hagyma, elmoshatod a vágódeszkát, míg sül a hús, elmosogathatod a
tányérokat, késeket, míg megfő a tészta, letakaríthatod a pultot és
összesöpörhetsz. Némi gyakorlással képes leszel összehangolni a folyamatokat.
Ha jól csinálod, az ebéd végeztével minimálisra csökkent a mosogatni- és
takarítanivaló.
#3 Nem olcsó, de egyszer kell csak beruházni rá – Nr. 1: kerámiakés. A konyhászkodás alapja a
jó kés, mellyel időt és energiát spórolhatsz. Egy életlen késsel kínlódó
nyiszatolásba fullad a főzés. Dobd ki az ezeréves macsétádat és
ruházz be egy kerámiakésbe! A kerámiakés könnyedén megbirkózik bármivel, gyerekjáték és élvezet vele a vágás, szeletelés,
kockázás, ráadásul egy rendkívül tartós konyhai eszköz. (Achtung!
Befőttesüvegeket ne ezzel nyiss ki, mert bele fog törni a bicskád... teszteltem, neked már nem kell ...)
#4 Nem olcsó, de egyszer kell csak beruházni rá – Nr. 2: tapadásmentes serpenyő. Minimálisra
csökkenthető vele az olajfogyasztást és viszlát letapadás. Az étel nem fullad
bele az olajba (így mi sem), mégis könnyedén átsül, átfordítható és nem kell
utána egy komplett olajmezőt felszámolnunk. És a kiűzhetetlen, hányingerkeltő zsírszagot is
elfelejthetjük.
#5 Ha a #4-es pontot követően rákerestél a serpenyőárakra
és kiakadtál, itt egy alternatíva, míg be tudsz ruházni egyre: süss olaj
nélkül / minimális olaj felhasználásával. Tanuld meg elkészíteni megszokott ételeid sütőben sült változatát. Az alábbi recepthez egyetlen csepp olajra sincs szükség, mégis ropogós lesz a végeredmény.
![]() |
Illusztráció: SZ-ENCIA |
#6 Zöldségkocka Reloaded: ha nem szeretsz az ízesítéssel
foglalkozni / ha kevés az időd / ha nem találod el az ízeket, a zöldségkocka lesz a megmentőd.
Gyakorlatilag bármibe belemorzsolható:
- Keverd el kevés olívaolajjal és pácold be vele a húst vagy a zöldségeket.
- Morzsold bele a felvert tojásba: remek ízt ad a rántottának.
- Morzsold rá a serpenyőben sülő zöldségekre.
- Egy fél zöldségkockát olívaolajjal, kis citromlével, balzsamecettel elkeverve remek salátaöntetet kapsz.
- Ha lehet, használj sómentes vagy csökkentett sótartalmú zöldségkockát. A sarki DM-ben biztosan kapsz E-mentes változatot is. De ha igazán elvetemült vagy, magad is elkészítheted!
#7 Rántás Reloaded: Giuglia Enderstől már tudjuk, hogy a Bél igenis menő és saját gyomrunk békéjéért sokat tehetünk. Lépj akcióba a
konyhában: használd a fehér lisztet mostantól csak gyurmakészítésre,
főzelékeidet pedig sűrítsd be kukorica- vagy étkezési keményítővel, rizs-, vagy zabliszttel. És nem árt, ha a főzeléket
is új szemszögből vizsgálod meg: ha nem indul be a fantáziád, hívd segítségül Főzelékes Ferit. Ő az, aki ragyogó új perspektívákkal frissíti fel a menzás zöldbabfőzeléktől traumatizálódott emberi lelkeket.
#8 A fagylaltadagoló kanál és a sütikiszúrók valószínűleg
nem tartoznak a mindennapos használati eszközeid közé és valahol a szekrény
mélyén várják a következő kánikula szezont és a karácsonyt. Ne tedd ezt
velük, sokkal többre hívatottak!
Adj munkát a fagyiadagolónak!
- Ha például zablepénykéket sütünk, remek adagoló- és formázókanálként működik. Bármilyen tésztát készülünk kisütni, a fagyiadagolóval helyes kis adagokat szaggathatunk belőle.
- Gyönyörű rizsdombocskákat lehet vele a tányérunkra varázsolni.
- A krumplipüré dombocskákról nem is beszélve.
- És a reggeli zabkása is jobban fog esni, ha golyókat halmozunk egymásra a kanállal.
Fotó: SZ-ENCIA |
Adj munkát a sütikiszúróknak!
- A gyümölcsevést izgalmas eseménnyé változtatja. Mit szólsz néhány szemet gyönyörködtető napocska alakú ananász, kiwi vagy mangó szelethez? Nyáron pedig pillanatok alatt szív, virág, vagy rénszarvas formájú görög- és sárgadinnye falatkákat varázsolhatsz az asztalra.
Fotó: SZ-ENCIA |
- A zöldségevést az egészen apró kiszúrókkal lehet új magaslatokba emelni: gyárts apró virág alakú uborka, paprika, cukkini, padlizsán és cékla falatokat.
- Angyalka, madár vagy hópehely formájú sültkrumplival és zabfasírttal egészen biztosan feldobod a közös étkezést.
- A csillag, maci vagy nyuszi formájú kenyérszeletkékkel is óriási sikerünk lesz, nem csak a gyerekek körében. A kész bundáskenyeret is egyedire formázhatod: tálalhatsz a családnak egy komplett bundásangyal sereget.
- A tojásrántotta új alternatívája: készíts sütőben pofonegyszerű tojástekercset, de feltekerés helyett ess neki sütikiszúróval.
- Formázd meg vele saját készítésű müzliszeletedet. Ha ajándékba adod, nagy örömöt fogsz vele szerezni.
![]() |
Fotó: SZ-ENCIA |
#9 Mihez kezdj az ebédről megmaradt szósszal? Fogj egy
jégkockatartót, csorgasd bele a szószt, aztán irány a fagyasztó. Ha legközelebb
szükség van rá, csak előkapod, serpenyőben kiolvasztod és már félig kész
is az ebéd.
#10 Szereted a mozzarellát és a fetát, de valld be, kissé
már unod ezt az üres ízt. Dobd fel és marináld! Olívaolaj, só, bors, egy kis
fűszernövény-mix, fokhagyma, balzsamecet, citrom, mindezt jól összekever
és mehet bele a sajt. 20 perc - 1 óra marinált spa fürdő és fantasztikus új ízzel
gazdagodott a vacsorád.
![]() |
Fotó: SZ-ENCIA |
+1 És végezetül: Cseréld gyakrabban a mosogatószivacsot. Ha nem
akarsz állandóan újat venni, hetente áztasd be ecetbe. És válts gyakrabban
tiszta konyharuhára...
![]() |
Fotó: SZ-ENCIA |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése