Kezdjük egy kvízkérdéssel!
Hány éves a képen látható személy és mivel foglalkozik?
![]() |
Ki ez a lány? |
A, 14 éves és átlagon felüli IQ-jának köszönhetően már másodéves az egyetemen.
B, 17 éves és egy arcápolási termék reklámarca.
C, 26 éves és kutatóorvos.
Ez a törékeny, kislányos arcú lány itt Giulia Enders, 26 éves német kutatóorvos.
A frankfurti Goethe Egyetemen éppen a PHD programját végzi kétszeres Wilhelm-und-Else-Heraeus ösztöndíjasként. Gasztróenterológusnak készül.
2012-ben elnyerte a németországi Sience Slam első díját.
Igazi tudásbomba, akit a szenvedélye hajt.
2014-ben adták ki első könyvét Bélügyek címmel.
Bélügyek
A belek világa és a jó emésztés
A könyvről többet: ITT |
Furcsa könyv ez.
Giuglia vizsgálódásának fókuszában ugyanis nem más, mint a beleink állnak.
DE MIÉÉÉÉÉRT???
Miért esett szerelembe ez a lány épp a belekkel, amiről nekünk leginkább csak gázos dolgok jutnak eszünkbe?
Miért épp erről a sötéten kanyargó, ételmasszával és baktériumokkal teli, savakban bugyborékoló mocsaras területről akar valami felemelőt mondani?
Mi büszkélkedni való van azzal, hogy állandóan emésztünk, böfögünk, pukizunk, kakilunk, sőt olykor még hányunk is?
„A bél igenis menő!” – ez Giulia határozott álláspontja.
És el is magyarázza, miért.
Mindezt közérthető, érdekfeszítő stílusban, sorozatos humorágyúkat bevetve. Segítségére van nővére, Jill is, aki szellemesen megrajzolja, amit Giulia elmagyaráz.
![]() |
illusztrációk a könyvből |
Kukkantsunk bele a könyvbe!
TUDTAD?
- Immunrendszerünk kétharmada a bélrendszer állapotától függ! Ha a bélben valami nagyon felborul, esélyes, hogy az immunrendszernek is lőttek egy időre.
- Bélrendszerünk több mint harmincféle hormont termel.
- Nyálunk a morfiumnál is erősebben ható fájdalomcsillapítót tartalmaz. Hálisten csak kis mennyiségben termelődik, különben non stop el lennénk ájulva saját magunktól.
- A székletünk mindig erősen sós. (Vajon ki kóstolta meg?)
- Vérünk pedig édessé válik, ha egyszerre nagy mennyiségű tiszta cukrot viszünk be.
- A reggeli, szem alatti bedagadás a gravitáció hiányának köszönhető: fekvő állapotban az arcon levő kicsi nyirokerekből a felgyülemlett folyadék nem tud eltávozni, csak reggel, mikor ismét függőlegesbe hozzuk magunkat.
- A széklet háromnegyed részben vízből áll.
- Egy felnőtt embernek óránként nagyjából annyi energiára van szüksége, mint egy százwattos villanykörtének.
- Testünk legerősebb izma az állkapocsizom, akár 80 kilós nyomást is képes gyakorolni az őrlőfogakra.
- Az egerek, patkányok, tengerimalacok, nyulak és lovak nem tudnak hányni.
- Beleink mikrobiótája (mikroorganizmusok összessége) akár 2 kilót is nyomhat.
- Orrnyílásunkban mintegy 1000 különböző baktériumfajta él.
![]() |
illusztrációk a könyvből |
„Sokkal izgalmasabban fest a világ, ha nemcsak arra figyelünk, ami a szemünk előtt van, hanem arra is, ami nem látható.” - mondja Giulia. Fogalmunk sincs róla, hogy miközben a kanapén elheveredve kedvenc sorozatunkat nézzük, odabent megszámlálhatatlan sok folyamatot működtetünk épp: „áramoltatunk, pumpálunk, felszívunk, összepréselünk, szétpukkantunk, kijavítunk és újra felépítünk dolgokat”. Giulia ebbe a belső világba merül alá és onnan olyan szenvedéllyel tudósít, mint Palik Laci a Forma 1-ről.
Szóval, miről is olvashatunk ebben a könyvben?
- A mindennapi gyakorlat után most megismerjük és megértjük az elméletet: minek is szépítsük, a Bélügyekből megtudjuk, hogyan kakilunk. És hogy ez miért fontos. Mindent megtudhatunk a hasmenésről, székrekedésről, székletformákról, különböző vécézési szokásokról, helyes wc-s ülésmódról.Ámulni fogunk, eddigi szégyenérzetünk pedig oszlani kezd.
- Ha már itt tartunk: a hányás is szóba kerül. Okai, fajtái, folyamata.
- Érthetően elmagyarázza, hogyan épül fel a belünk, melyik rész mit csinál és miért.
- Beszél különböző problémákról, betegségekről és elmagyarázza az okokat.Allergiák, összeférhetetlenségek, intolerancia: cöliákia, gluténérzékenység, laktóz- és fruktózintolerancia, reflux és a többiek.
- Szóba kerül az agy és bél kapcsolata: ideges bél, stressz, depresszió.
- Mindent megtudunk a béllakókról: baktériumok, paraziták, vírusok, a komplett ökoszisztéma nagyító alá kerül és kirajzolódik a bájos bolyhoskákkal teli mikrovilág.
A végeredmény: egy lebilincselő könyv, amely által rengeteg minden helyére kerül a fejünkben, jobban megértjük saját folyamatainkat és megszeretgetjük beleinket. Külön öröm, hogy mindezt egy orvos meséli el nekünk, hiszen valószínűleg ahhoz szoktunk, hogy a fehérköpenyes társaság szűkszavú vagy többnyire számunkra érthetetlen kifejezésekkel dobálózik, nem vesztegetve sok időt arra, hogy elmagyarázza, mi történik pontosan odabent. A többségében száraz biológia tankönyveknek sem igazán sikerül megnyerően átadni a bennünk lüktető csodát. Giuliának mindez játszi könnyedséggel megy.
Kinek ajánlott a könyv?
- Annak, aki szeretné jobban érteni saját belső folyamatait, esetleges működési rendellenességeit, allergiáját, intoleranciáját.
- Annak, aki a fenti „Tudtad?” – információk nagy részét most hallotta életében először.
- Akit nem hozott lázba a biológia óra és bőven maradtak kérdései.
- Akinek az orvosnál tett látogatás után maradtak bőven kérdései.
- Szülőknek, mielőtt még a gyerek kérdezni kezdene. Vagy ha már kérdez.
- Középiskolásoknak. Hogy visszatérjen a biológia órai motiváció. Ha sosem volt, akkor azért.
- Annak, aki pirulva, szégyenkezve gondol mindennapos természetes biológiai folyamataira és az ezt működtető bélvilágra.
Több tiszteletet a beleknek!
És köszönet Giugliának, amiért a humor bevetésével emberi nyelvre fordította a tudományos terminológiát, ezzel segítve megérteni saját fizikai valónkat!
Giuglia Enders: Bélügyek. A belek csodálatos világa és a jó emésztés. Park Könyvkiadó, 2015, 2900 Ft
Jó olvasást!
TESZTELD MAGAD!
Kitöltheted az ehhez kapcsolódó egyperces SZ-ENCIA kvízt is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése