Itt az első blog recept. A ricotta lepénykék negyed óra alatt elkészülnek, a levesnek kábé 40 percet kell adnunk az életünkből. Az alább leírt mennyiségekből két ember fog jóllakni.
Jó alkotást! :)
![]() |
Fotó: SZ-ENCIA |
HOZZÁVALÓK A RICOTTA LEPÉNYKÉKHEZ
![]() |
Fotó: SZ-ENCIA |
HOZZÁVALÓK A KRÉMLEVESHEZ
ELKÉSZÍTÉS
Előmelegítem a sütőt 250° fokra.
Első körben a ricotta lepénykéket készítem el.
- Tálba borítom a ricottát és alaposan összekeverem.
- Hozzáadom a lisztet (teljes kiőrlésűt írtam, de bármilyet tehetsz bele, én kukoricaliszttel is kipróbáltam, az is jó alternatíva), tojást és a citromhéjat, és összekeverem.
- Beleszórom a reszelt parmezánt, sót, borsot, szerecsendiót és az egészet homogén masszává keverem.
Közjáték: egy tepsire sütőpapírt teszek és erre helyezem a megmosott paprikákat. Betolom őket a sütőbe kábé 20 percre.
4. Vissza a ricottához: Egy serpenyőben olívaolojat melegítek közepes lángon, majd evőkanállal kis halmokat rakok a ricotta krémből a serpenyőbe, kicsit lenyomkodom őket és kb. 5 percig sütöm, félúton megfordítva. A fordítás a kényes pont: ez a lepény egy habkönnyű felhő és ha a ricottából a legolcsóbbat vettük, elképzelhető, hogy leragad. 2 opció van: A, ha túl folyós, teszel még egy kis lisztet a masszához B, ha nem bírod a pacsmagolást / egy fokkal egészségesebb verzióra szavazol, akkor tepsire tegyél sütőpapírt, kend meg kis olívaolajjal és pakolj halmocskákat a masszából, majd told be 220 fokra előmelegített sütőbe és süsd addig, míg piros lesz a teteje. Így megspórolod a forgatást és egyszerre lesütöd a teljes adagot.
5. Ha megsült, konyhai papírtörlőre szedem és kééééész.
Nekem 2 doboz ricottából most 21 kis lepénykém lett.
Közben feketére égett a paprikánk a sütőben és ennek most örülünk, ezt akartuk, ettől lesz igazán intenzív a levesünk íze. Ugyanis csak a héja fekete, azt pedig hamarosan lehúzzuk.
- Tehát kiveszem a sütőből a paprikákat és rögtön egy műanyag dobozba zárom őket 10 percre. Jöhet a szauna, ez idő alatt még jobban felpuhulnak a gőzben és majd egy húzásra le tudjuk szedni a héját.
- Ha letelt a 10 perc, héj lehúz, magot kikapar, ereket kivág. Ezen a ponton kezd az egész egy véres boncolásra hasonlítani, de kitartás, nagyjából itt véget is érnek a kihívások. Apróra darabolom a paprikát.
- Még apróbbra a hagymát és egészen minire a fokhagymát.
- Lábosban kókuszolajat (igen, bármi más is jó) forrósítok, ráöntöm a hagymát és a só-bors-szerecsendió triót. Üvegesre párolom a hagymát a fűszerekkel.
- Aztán mehet bele a fokhagyma.
- Ezután ráborítom a paprikát, kicsit átkeverem és jön a paradicsompüré, legvégül felöntöm a zöldségalaplével.
- Ráteszem a fedőt a lábosra és közepes lángon kb. 15 percig főzöm.
- Ezután botmixerrel pürésítem. Aki nem szereti sűrűre, egy szitán át is passzírozhatja.
+TIPP: Ha kiadósabb levest szeretnél, tegyél bele 2-3 apróra kockázott burgonyát amikor a hagymát pirítod. Vagy tehetsz bele főtt barna rizst is és úgy turmixold össze a végén. További verzió, hogy a már összeturmixolt levest felöntöd kókusztejjel és összeforralod.
Végül tányérra merem és megszórom pirított mandulaforgáccsal, aki bírja, tehet rá apróra vágott chilit is. A citromos-parmezános ricotta lepénykéket eszem hozzá feltétként.
Együk meg jóízűen & örömmel!
![]() |
Fotók: SZ-ENCIA |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése