2016/01/20

Sült paprika krémleves parmezános ricotta lepénykékkel



Itt az első blog recept.  A ricotta lepénykék negyed óra alatt elkészülnek, a levesnek kábé 40 percet kell adnunk az életünkből. Az alább leírt mennyiségekből két ember fog jóllakni. 

Jó alkotást! :)

Fotó: SZ-ENCIA


HOZZÁVALÓK A RICOTTA LEPÉNYKÉKHEZ
Fotó: SZ-ENCIA

HOZZÁVALÓK A KRÉMLEVESHEZ

ELKÉSZÍTÉS

Előmelegítem a sütőt 250° fokra.

Első körben a ricotta lepénykéket készítem el.

  1. Tálba borítom a ricottát és alaposan összekeverem.
  2. Hozzáadom a lisztet (teljes kiőrlésűt írtam, de bármilyet tehetsz bele, én kukoricaliszttel is kipróbáltam, az is jó alternatíva), tojást és a citromhéjat, és összekeverem.
  3. Beleszórom a reszelt parmezánt, sót, borsot, szerecsendiót és az egészet homogén masszává keverem.

Közjáték: egy tepsire sütőpapírt teszek és erre helyezem a megmosott paprikákat. Betolom őket a sütőbe kábé 20 percre.

4. Vissza a ricottához: Egy serpenyőben olívaolojat melegítek közepes lángon, majd evőkanállal kis halmokat rakok a ricotta krémből a serpenyőbe, kicsit lenyomkodom őket és kb. 5 percig sütöm, félúton megfordítva. A fordítás a kényes pont: ez a lepény egy habkönnyű felhő és ha a ricottából a legolcsóbbat vettük, elképzelhető, hogy leragad. 2 opció van: A, ha túl folyós, teszel még egy kis lisztet a masszához B, ha nem bírod a pacsmagolást / egy fokkal egészségesebb verzióra szavazol, akkor tepsire tegyél sütőpapírt, kend meg kis olívaolajjal és pakolj halmocskákat a masszából, majd told be 220 fokra előmelegített sütőbe és süsd addig, míg piros lesz a teteje. Így megspórolod a forgatást és egyszerre lesütöd a teljes adagot.

5. Ha megsült, konyhai papírtörlőre szedem és kééééész. 
Nekem 2 doboz ricottából most 21 kis lepénykém lett.

Közben feketére égett a paprikánk a sütőben és ennek most örülünk, ezt akartuk, ettől lesz igazán intenzív a levesünk íze. Ugyanis csak a héja fekete, azt pedig hamarosan lehúzzuk.

  1. Tehát kiveszem a sütőből a paprikákat és rögtön egy műanyag dobozba zárom őket 10 percre. Jöhet a szauna, ez idő alatt még jobban felpuhulnak a gőzben és majd egy húzásra le tudjuk szedni a héját.
  2. Ha letelt a 10 perc, héj lehúz, magot kikapar, ereket kivág. Ezen a ponton kezd az egész egy véres boncolásra hasonlítani, de kitartás, nagyjából itt véget is érnek a kihívások. Apróra darabolom a paprikát.
  3. Még apróbbra a hagymát és egészen minire a fokhagymát.
  4. Lábosban kókuszolajat (igen, bármi más is jó) forrósítok, ráöntöm a hagymát és a só-bors-szerecsendió triót. Üvegesre párolom a hagymát a fűszerekkel.
  5.  Aztán mehet bele a fokhagyma.
  6.  Ezután ráborítom a paprikát, kicsit átkeverem és jön a paradicsompüré, legvégül felöntöm a zöldségalaplével.
  7. Ráteszem a fedőt a lábosra és közepes lángon kb. 15 percig főzöm.
  8. Ezután botmixerrel pürésítem. Aki nem szereti sűrűre, egy szitán át is passzírozhatja.

+TIPP: Ha kiadósabb levest szeretnél, tegyél bele 2-3 apróra kockázott burgonyát amikor a hagymát pirítod. Vagy tehetsz bele főtt barna rizst is és úgy turmixold össze a végén. További verzió, hogy a már összeturmixolt levest felöntöd kókusztejjel és összeforralod.

Végül tányérra merem és megszórom pirított mandulaforgáccsal, aki bírja, tehet rá apróra vágott chilit is. A citromos-parmezános ricotta lepénykéket eszem hozzá feltétként.

Együk meg jóízűen & örömmel!




Fotók: SZ-ENCIA





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése